هارد SFF چیست و چه تفاوتی با LFF دارد؟
جدول محتوا
در سال 1953، مهندسان آزمایشگاه IBM در سن خوزه کالیفرنیا، هارددیسک را اختراع کردند. این درایو سطح جدیدی از ذخیرهسازی دادههای رایانه و سرور را ایجاد کرد. اولین استفاده تجاری از هارد سرور HDD (هارد HDD)مربوط به سال 1957 با مدل IBM 305 RAMAC آغاز شد.
به مرور هر نسل از درایوهای دیسک جایگزین دستگاههای بزرگتر، حساستر و دستوپا گیرتر شدند. اولین درایوها فقط در محیط محافظت شده یک مرکز داده قابل استفاده بودند. نسلهای بعدی بهتدریج به کارخانهها، ادارات و خانهها رسیدند و در نهایت استفاده از آنها در میان عموم رواج پیدا کرد. این در حالی بود که قطر اولین هارد دیسک 24 اینچ بود، اما به مرور زمان به اندازههای امروزی یعنی 3.5 و 2.5 اینچ کاهش یافت.
امروزه هارد دیسک (Hard Disk Drive) یا HDD یکی از مهمترین و متداولترین حافظههای دائمی (Non-volatile memory) است که برای ذخیرهسازی اطلاعات در کامپیوترها، سرورها و سایر دستگاههای الکترونیکی استفاده میشود. بهطورکلی هر دستگاه الکترونیکی که نیاز به ذخیرهسازی دائمی داشته باشد، نیاز به یک HDD نیز خواهد داشت. یکی از مدلهای هارد که در سایز کوچک تولید میشود SFF است که استفاده از آن برای صرفهجویی در فضای مصرفی، کاهش مصرف برق و ارتقاء انعطافپذیر بسیار رایج است. اما دقیقاً هارد SFF چیست؟ SFF مخفف چه کلماتی است؟ و این مدل هارددیسک چه کاربردهایی دارد؟ برای رسیدن به پاسخ کافی است که تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
هارد SFF چیست؟
اولین و مهمترین سوالی که باید به سراغ آن برویم این است که «هارد SFF چیست؟»
بهطورکلی هارد SFF یک نوع هارددیسک است که در اندازه کوچکتری نسبت به هارددیسکهای معمولی طراحی و تولید میشود. این نوع هارددیسکها عمدتاً برای قرار گرفتن در دستگاههایی که فرم فاکتور کوچک و محدودیت فضای فیزیکی دارند، مانند کامپیوتر، لپتاپ یا سرورهای کوچک کاربرد دارند.
هارد سرور SFF نسبت به هارددیسکهای استاندارد سایز کمتری دارد. معمولاً اندازه این مدل هارد دیسک 2.5 اینچ است، در حالیکه اندازه هارددیسکهای استاندارد 3.5 اینچ است.
SFF مخفف چیست؟
اما SFF مخفف چیست؟ SFF مخفف Small Form Factor و به معنای فرم فاکتور کوچک است که اشاره به سایز کوچک هارد دارد.
small form factor چیست؟
small form factor که با مخفف SFF مشخص میشود و به معنای فرم فاکتور کوچک است به دستگاه یا قطعهی گفته میشود که به گونهای طراحی شده که دارای اندازه و ابعاد کوچک است. عمدتاً دستگاههایی که با نام SFF به بازار عرضه میشوند مانند سرور، هارددیسک و… جمعوجور هستند و فضای کمتری را اِشغال میکنند. این فرم فاکتور برای موقعیتهای فیزیکی محدود بسیار مناسب است. آنها بیشتر در سیستمهای خانگی، تنظیمات اداری و کاربردهای صنعتی یا تجاری استفاده میشوند. همچنین از این فرم فاکتور میتوان در سیستمهای الکتریکی تعبیه شده در پایانههای فروش، سیستمهای کنترل صنعتی و تجهیزات پزشکی نیز استفاده کرد.
تاریخچه ساخت هارد SFF
اولین نسخه هارد SFF یا small form factor اواسط دهه 1990 معرفی شدند. از آن موقعه تا به امروز این فناوری بهطور قابل توجهی تکامل یافته است. در واقع نسخههای جدید این هارد داری ظرفیت ذخیرهسازی بالایی هستند، سرعت خواندن و نوشتن سریعتر است و دوام و قابلیت اطمینان آن نیز بهبود یافته است.
این در حالی است که در سالهای اخیر، تقاضای بسیار زیادی برای هاردهای SFF به ویژه دربازار محاسبات همراه (Mobile Computing Market) که شامل تولیدکنندگان تجهیزات مختلف از جمله تلفن همراه، تبلت، لپتاپ، سیستمهای ناوبری GPS و سایر دستگاههای هوشمند میشود، به شدت افزایش یافته است.
مشخصات کلی هارد سرور SFF
مشخصات هارد سرور SFF با توجه به کمپانی سازنده و کاربرد موردنظر آن مختلف است. معمولاً متداولترین اندازه هارد SFF، 2.5 اینچ است با اینحال هارددیسکهایی با سایز 1.8 اینچی نیز در بازار موجود هستند. برخی از مشخصات کلی هارد سرور SFF عبارتند از:
– معمولاً در مقایسه با هارددیسکهای 3.5 اینچی ظرفیت کمتری دارند. ظرفیت هارد سرور SFF از 160 گیگابایت تا 2 ترابایت متغییر است.
– هارد سرور SFF دارای سرعت چرخشی متفاوتی هستند که از PRM 5400 شروع و تا PRM 15000 متغییر هستند.
– هارد سرور SFF با انواع رابطهای مختلف مانند SATA و SAS عرضه میشوند که در سازگاری آنها با سیستمها و سروهای مختلف و قابلیتهای عملکردیشان تأثیرگذار است.
– هارد سرورهای SFF جدید در فرم فاکتورهای M.2 و U.2 نیز عرضه میشوند.
کاربرد هارد SFF چیست؟
همانطور که در ابتدا و در قسمت هارد SFF چیست، اشاره کردیم، این مدل هارد بهدلیل اینکه سایز کمتری نسبت به هارددیسکهای استاندارند دارند برای دستگاههای کوچک که محدودیت فضای فیزیکی دارند، مناسب است. برخی از کاربردهای هارد SFF عبارتند از:
۱- سرورهای کوچک: هارد SFF برای استفاده در سرورهای کوچک مناسب است، بهخصوص در مواردی که نیاز به تعداد زیادی هارددیسک در فضای محدود دارید. بهعنوان مثال در سری HP ProLiant DL380 میتوانید تا 24 هارد SFF در یک داخل سرور قرار دهید.
۲- کامپیوترهای کوچک: هارد SFF برای استفاده در کامپیوترهای کوچک مانند NUC (Next Unit of Computing) از شرکت اینتل و… مناسب است. با استفاده از این مدل هارد میتوانید در یک فضای کوچک، کامپیوتری قدرتمند با امکانات ذخیرهسازی پرسرعت و مطمئن داشته باشید.
۳- دستگاههای شبکهای: یکی دیگر از کاربردهای هارد SFF استفاده در دستگاههای شبکهای مانند NAS (Network Attached Storage) است. با استفاده از این مدل هارد، کاربران میتوانند یک فضای ذخیرهسازی با ظرفیت بالا، پرسرعت و ایمن ایجاد کنند.
انواع هارد SFF چیست؟
هارد سرور SFF در دو نوع اصلی تولید و به بازار عرضه میشوند که عبارتند از:
– SFF HDD هارددیسکهای سنتی
– SFF SDD درایوهای حالت جامد
در HDD یا هاردهای سنتی از دیسکهای چرخان و هد برای خواندن/نوشتن و دسترسی به دادهها استفاده میشود، در حالی که SSD ها از تراشههای حافظه فلش برای ذخیره و بازیابی دادهها استفاده میکنند.هارد SSD ها به طور کلی سریعتر، قابل اطمینانتر و مصرف انرژی کمتری نسبت به هارددیسکهای سنتی دارند اما به همان نسبت گرانتر نیز هستند., اشتباهات رایج در خرید SSD نیز به مراتب از HDD بیشتر است و باید به تفاوت هارد اصلی و شرکتی نیز هنگام خرید توجه کرد.
مزایا و معایب هارد SFF چیست؟
بهطورکلی استفاده از هارد SFF در هر دستگاه الکترونیکی که به فضای ذخیرهسازی دائمی در یک فضای محدود فیزیکی احتیاج دارد، بسیار مناسب و پرکاربرد خواهد بود. با اینحال هارددیسکهای SFF نیز مانند کلیه قطعات سختافزاری دارای مزایا و معایب مختلفی هستند که برخی از آنها عبارتند از:
مزایا:
– صرفهجویی در مصرف انرژی و برق
– افزایش عمر باتری دستگاههای قابل حمل مانند لپتاپها و…
– صرفهجویی در فضای قرارگیری هارد داخلی دستگاههای مختلف بهویژه سرورها
– تولید صدای کمتر نسبت به هاردهای بزرگتر
– بهرهمندی از تراکم ذخیرهسازی بالا بهویژه برای استفاده در مراکز داده و سرورهایی که نیاز به ذخیره مقادیر زیادی اطلاعات در فضای کم دارند.
– زمان راهاندازی سریعتر
معایب:
– داشتن ظرفیت ذخیرهسازی کمتر نسبت به هارددیسکهای بزرگتر
– قیمت گران
– عدم سازگاری با همهی دستگاهها و سیستمها
تفاوت سرور SFF و LFF
اگر با سرور HP سروکار داشته باشید بهطور حتم اصطلاح سرورهای SFF و LFF را شنیدهاید. این اصطلاح برای توصیف اندازه هاردهای داخلی سرور استفاده میشود.
اچناچه با تجربه ی داشتن سرور را ندارید و قصد خرید سرور HP را دارید، پیشنهاد میکنیم راهنمای خرید سرور را مطالعه نمایید.
همانطور که پیشتر توضیح دادیم SFF به معنای “Small Form Factor” یا «فرم فاکتور کوچک» است که برای سرورهایی که از هاردهای 2.5 اینچی استفاده میکنند، به کار میرود. این مدل سرورها در اندازه کوچک طراحی شدهاند که کمترین فضا را اِشغال میکنند و معمولاً برای محیطهایی که دارای محدودیتهای فضای فیزیکی هستند، مانند مراکز داده با فضای محدود، استفاده میشوند.
اما LFF به معنی “Large Form Factor” یا «فرم فاکتور بزرگ» است و در مورد سرورهایی کاربرد دارد که از هاردهای بزرگ با اندازه 3.5 اینچ استفاده میکنند. این مدل سرورها بهدلیل فضای بیشتری که ارائه میدهند، معمولاً برای سازمانها و مراکزی که نیاز به ذخیرهسازی اطلاعات با ظرفیت زیاد دارند، مانند سرورهای فایل و سرورهای پایگاه داده استفاده میشوند.
نکات مهم در خرید هارد SFF چیست؟
هنگام انتخاب و خرید هارد سرور SFF باید فاکتورهای مهمی مانند ظرفیت، سرعت و قابلیت اطمینان را در نظر بگیرید. همچنین بسیار مهم است که مطمئن شوید این مدل هارد با دستگاه شما چه از نظر سختافزاری و چه نرمافزاری سازگاری دارد. برخی دیگر از نکات مهم در خرید هارد SFF عبارتند از:
- معمولاً هارد SFF از رابطهای SATA و SAS پشتیبانی میکنند. بنابراین مطمئن شوید هاردی که آن را میخواهید خریداری کنید، با رابط سرور شما سازگاری دارد.
- سرعت انتقال داده در خرید هارد سرور SFF بسیار مهم است. اگر برایتان سرعت اهمیت زیادی دارد باید عدد PRM هارد بالا باشد.
- برند هارد نیز فاکتور مهم دیگری است که باید آن را در نظر بگیرید. قاعدتاً برندهای مطرح کیفیت بالاتری خواهند داشت.
- در نهایت قیمت هارد SFF نیز نکتهی دیگری است که باید آن را در نظر بگیرید. معمولاً هارد SFF نسبت به هاردهای 3.5 اینچی قیمتی بیشتری دارند.
جمع بندی
در این مطلب علاوه بر اینکه به پرسش رایج خوانندگان یعنی هارد sff چیست پاسخ دادیم، کلی نکات مهم و کاربردی را نیز بررسی کردیم. بنابراین با خواندن این مطلب میتوانید نتیجهگیری کنید که آیا خرید هارد SFF برایتان مناسب است یا خیر؟
اگر سرور یا سیستمی که قصد دارید در آن از هارد SFF استفاده کنید، دارای فضای محدود است و یا برای شما مهم است که دستگاه کمترین میزان مصرف برق و انرژی را داشته باشد، خرید هارد SFF مناسب خواهد بود. با اینحال برای نتیجهگیری باید نیازهای خود را با دقت بررسی کنید و مطمئن شوید که انتخاب هارد SFF براساس نیازهایتان به اندازه کافی سریع است و ظرفیت کافی را برایتان فراهم میسازد.
دیدگاهتان را بنویسید