جدول محتوا
فرکانس توربو بوست در CPU
گاهی هنگام بررسی ویژگی های قطعات جانبی سرور با اصطلاحاتی روبرو می شویم که اطلاع دقیقی از آن نداریم. یکی از این سوالات رایج توربو بوست چیست می باشد. فناوری فرکانس توربو که به عنوان فرکانس تقویتی نیز شناخته می شود، نقش مهمی در افزایش قدرت پردازنده های کامپیوتری ایفا می کند. هر پردازنده کامپیوتر در محدوده فرکانس خاصی کار می کند و سطح فرکانس به حجم کاری فعلی پردازنده بستگی دارد. با این حال لازم نیست که همواره پردازنده را در فرکانس های بالا کار کند، چرا که این کار می تواند منجر به مصرف انرژی غیر ضروری و افزایش تولید گرما شود.
برای رفع این مشکل، اینتل فناوری Turbo Frequency را معرفی کرد که به طور خودکار محدوده فرکانس پردازنده را تنظیم و کنترل می کند. هنگامی که CPU با افزایش بار کاری مواجه می شود، به صورت دینامیک محدوده فرکانس خود را افزایش می دهد. مثلا اگر حالت عادی فعالیت در محدوده فرکانسی 3.6 گیگاهرتز کار کند، فرکانس توربو می تواند به 4 گیگاهرتز برسد. این افزایش فرکانس به تدریج رخ می دهد تا از هرگونه ضربه به پردازنده جلوگیری شود. پس از اینتل، AMD نیز فناوری مشابهی را با نام توربوکور را در پردازنده های خود پیاده سازی نموده است.
یکی از تمایزهای قابل توجه این دو فناوری، دانه بندی افزایش فرکانس است. پردازنده های اینتل محدوده فرکانس را در مراحل 100 مگاهرتز افزایش می دهند، در حالی که پردازنده های AMD این کار را در مراحل 25 مگاهرتز انجام می دهند که چنین چیزی منجر به انتقال نرم تر به حداکثر فرکانس برای پردازنده های AMD میشود.
ارتباط فرکانس توربو بوست با مصرف انرژی و تولید گرما
فعال کردن ویژگی فرکانس توربو در پردازنده ها منجر به افزایش مصرف انرژی و تولید گرما می شود. همانطور که اجزای الکترونیکی فعال تر می شوند، به انرژی الکتریکی بیشتری نیاز خواهند داشت و همین منجر به تولید گرمای بیشتر می شود.گرم شدن بیش از حد سرور می تواند آسیب هایی را برای سیستم به دنبال داشته باشد و بنابر این خنک کردن برای دفع موثر این گرما بسیار مهم است. سرورها از مکانیسم های خنک کننده مختلفی مانند فن سرور، هیت سینک سرور، گاز و سیالات استفاده می کنند.
لپ تاپ ها از پدهای خنک کننده استفاده می کنند که به خروج هوای گرم از داخل سیستم کمک می کند. با اینحال باید توجه داشت که شرکت های سازنده ی CPU محدوده ی فرکانس توربو بوست را در میزان معینی نگه می دارند تا از بروز خرابی در آن جلوگیری شود.
کاربردهای فناوری توربو بوست
فناوری فرکانس توربو کاربردی دوگانه دارد. نخست اینکه مصرف انرژی کارآمدتر را امکان پذیر می کند و منجر به افزایش عمر باتری در سرور می شود. با استفاده از فرکانسهای زیر فرکانس Turbo Boost، پردازنده ها میتوانند مصرف انرژی را در مقایسه با کار مداوم در فرکانس های بالا کاهش دهند. ثانیاً فعال کردن فرکانس توربو، قدرت پردازش CPU را در طول کارهای سخت مانند رندر فیلم یا پروژه های سه بعدی افزایش میدهد . این پردازنده فرکانس توربو را در هسته های خود فعال میکند تا قدرت پردازشی را افزایش داده و زمان لازم برای چنین کارهایی را کاهش دهد.
تغییر درصدی فرکانس مرجع به فرکانس توربو
هنگام مقایسه فرکانس مرجع با حالت فرکانس توربو، تعداد هسته های پردازشی در CPU عامل مهمی است که باید در نظر گرفته شود.با افزایش تعداد هسته های پردازشی در CPU ، درصد افزایش فرکانس توربو در مقایسه با فرکانس مرجع بیشتر خواهد شد. به عنوان مثال فرض کنید دو پردازنده ی مختلف در اختیار داریم که یکی از آنها تعداد هسته های بیشتری دارد.
پس از فعال شدن حالت فرکانس توربو، فرکانس آن نسبت به فرکانس مرجع خود بصورت درصدی افزایش خواهد یافت و این افزایش فرکانس در مقایسه با پردازنده ی با تعداد هسته ی کمتر، محسوس خواهد بود.
(این الگوریتم افزایش درصدی فرکانس برای اغلب پردازنده های کامپیوتری صادق است اما در برخی از پردازنده ها این قضیه صدق نمی کند.)