جدول محتوا
در سال 1957 با معرفی مدل IBM 305 RAMAC، استفاده تجاری از هارددیسک (HDD) آغاز گردید. در طول زمان درایوهای دیسک به عنوان جایگزینهای کوچکتر، حساستر و کاربردیتر برای دستگاههای بزرگتر و دشوارتر شدند. در ابتدا این درایوها تنها در محیطهای محافظت شده مراکز داده استفاده میشدند، اما در نسلهای بعدی به تدریج وارد کارخانهها، ادارات و حتی خانهها شدند و در نهایت استفاده عمومی از آنها رایج گردید. در این راستا ابتداییترین هارد دیسک با قطر 24 اینچ بود، اما با گذر زمان، ابعاد آن به 3.5 و 2.5 اینچ کاهش یافت.
هر دستگاه الکترونیکی نیاز به یک هارد HDD مانند هارد HDD HP دارد تا اطلاعات را به صورت دائمی ذخیره کرده و بازیابی نماید. مدلی از هارددیسک که به صورت کوچک تولید میشود، مدل SFF نام دارد و استفاده از آن بهمنظور صرفهجویی در فضای مصرفی، کاهش مصرف انرژی و افزایش انعطافپذیری، بسیار معمول است. جدیدترین فرم فاکتور SSD به نام EDSFF به بازار عرضه شده تا به بهترین شکل ممکن نیازهای دیتاسنترها را برآورده سازد.
در ادامه مقاله به تفصیل به پرسش هارد EDSFF چیست ؟ و کاربرد هارد EDSFF می پردازیم.
نسل جدید هارد های SSD: هارد های EDSFF
به طور کوتاه برای پاسخ به سوال هارد EDSFF چیست ؟ باید گفت که خانواده ای از فرم فاکتورهای SSD برای استفاده در سرورهای مرکز داده است که توسط گروه فنی Small Form Factor Technology Affiliate در حال توسعه است که خود تحت نظارت سازمانیانجمن صنعت شبکه های ذخیره سازی است.
هارد EDSFF چیست ؟ EDSFF مخفف Enterprise and Datacenter Standard Form Factor است. نسخه اولیه مشخصات EDSFF توسط سازمان وابسته به فناوری SNIA SFF برای رفع نگرانیهای مربوط به ذخیرهسازی مرکز داده تولید شد. امروزه فرم فاکتورهای غالب 2.5 اینچی و M.2 برای SSD هستند. EDSFF با طراحی جدید که برای حافظه فلش NAND و سایر دستگاهها به کار میرود، به مشکلات و محدودیتهایی که کاربران شرکتها و مراکز داده با آن درگیر بودند،پایان داد. هارد EDSFF محدود نیست، یکپارچگی سیگنال در آن بهتر است و توانایی ارائه قدرت بیشتر نسبت به SSD دارد.
SSD های سازمانی موجود در مراکز داده برای عملکردهای جهان مدرن دیگر مناسب نیستند. سرورها و وسایل ذخیرهسازی معمولاً از چندین نوع SSD برای راهاندازی، عملکرد یا ظرفیت استفاده میکنند و معمولاً نیاز به استفاده از بیش از یک فاکتور فرم SSD (M.2, U.2, or PCIe card) دارد. هارد SFF در واقع با هدف غلبه بر محدودیتهای رابطهای موجود در مرکز داده، با یک فرم عامل ذخیرهسازی جدید روانه بازار شد.
کاربرد هارد EDSFF
دوران استفاده از هارد دیسکها به اتمام خواهد رسید و اس اس دیها قدرت را به دست خواهند گرفت. در گذشته از فرم فاکتورهای M.2 و U.2 به عنوان فرم فاکتور ایدهآل برای اس اس دیها استفاده میشد؛ اما شرایط دیتاسنترها این فرضیه را به چالش کشید. به دلیل نیازهای مدیریت گرمای بالا، قابلیتهایی مانند Hot Plug، ظرفیت بالا و همچنین مصرف پایین انرژی در سرورها، EDSFF به عنوان یک فرم فاکتور جدید وارد عرصه شد. این فرم فاکتور جدید از نوع حافظه فلش NAND با کانکتور NVME بوده و مشخصات آن با همکاری 15 شرکت تدوین شده است. این شرکتها به طور خاص در بهینهسازی سختافزار و استانداردسازی SSD NVM Express فعالیت میکنند.
EDSFF شامل انواع مختلفی با نامهای E3.S، E1.L، E1.S و E3.L میشود. هر یک از این حالتها ویژگیها و ابعاد مخصوص به خود را دارند و به شرکتها این امکان را میدهد که اساسدیهای خود را بر اساس نیازهای خاص و بستر موجود، انتخاب کنند. ظاهر و کانکتور اس اس دیهای EDSFF تغییر کرده و تنها از سیگنالهای PCIe پشتیبانی میکند. از همین رو باید با اس اس دیهای SAS و SATA وداع کنید؛ زیرا EDSFF تنها با تکنولوژی NVMe کار میکند.
امروزه تمامی اس اس دیهای گروه EDSFF از تکنولوژی NVMe، رابط Edge connector، PCIe SFF-TA-1002 یکسان و تعداد پین مشابه بهرهمند هستند. از مزایای استفاده از هارد EDSFF چیست ؟ میتوان به مدیریت تحمل گرمای بیشتر، یکپارچگی سیگنال بهتر، عملکرد بیشتر، قابلیت Scalability و افزایش ظرفیت اساسدیها در یک فضای کوچکتر نسبت به استانداردهای قبلی اشاره کرد.
مزایای استفاده از هارد EDSFF
همانطور که در ابتدا و در بخش “هارد EDSFF چیست” اشاره شد، این نوع هارد به دلیل ابعاد کمتر نسبت به هارددیسکهای استاندارد، برای دستگاههای کوچک که با محدودیت فضای فیزیکی روبرو هستند، مناسب است. برخی از کاربردهای مناسب هارد SFF عبارتند از:
- سرورهای کوچک: هارد SFF برای استفاده در سرورهای کوچک بسیار مناسب است؛ به ویژه در شرایطی که نیاز به تعداد زیادی هارددیسک در فضای محدود وجود دارد. به عنوان مثال در سری HP ProLiant DL380 میتوانید تا 24 هارد SFF را در یک سرور قرار دهید.
- کامپیوترهای کوچک: هارد SFF برای استفاده در کامپیوترهای کوچک مانند NUC (Next Unit of Computing) از شرکت اینتل و سایر مدلها مناسب است. با استفاده از این نوع هارد میتوانید در یک فضای کوچک، کامپیوتری کارآمد با امکانات ذخیرهسازی سریع و قابل اطمینان داشته باشید.
- دستگاههای شبکهای: یکی از کاربردهای دیگر هارد SFF استفاده در دستگاههای شبکهای مانند NAS (Network Attached Storage) است. با استفاده از این نوع هارد کاربران میتوانند فضای ذخیرهسازی با ظرفیت بالا، سرعت بالا و ایمنی بیشتر را ایجاد کنند.
انواع هارد EDSFF چیست ؟
انواع هارد EDSFF چیست ؟ در دو نوع اصلی تولید و به بازار عرضه میشوند که به شرح زیر هستند:
1 SFF HDD ((هارددیسکهای سنتی)
در این نوع هارد (HDD) از دیسکهای چرخان و هد برای عملیات خواندن/نوشتن و دسترسی به دادهها استفاده میشود. این نوع هارد اغلب با سرعت کمتری عمل میکند و از مکانیسم مکانیکی برای حرکت دیسکها استفاده میکند.
2) SFF SSD (درایوهای حالت جامد)
SSD ها از تراشههای حافظه فلش برای ذخیره و بازیابی دادهها استفاده میکنند. این درایوها به طور کلی سریعتر، قابل اطمینانتر و با مصرف انرژی کمتر نسبت به هارددیسکهای سنتی عمل میکنند. با این حال هزینه آنها نیز بیشتر است.
هارد SSD ها علاوه بر سرعت بالا و انرژی کم، از قابلیت اطمینان بیشتری نیز برخوردارند. اما در عین حال باید توجه داشت که اشتباهات رایج در خرید SSD نسبت به HDD بیشتر است و در فرآیند خرید هارد سرور، تفاوت بین هاردهای اصلی و شرکتی نیز باید مد نظر قرار گیرد.
فرم فاکتور EDSFF چیست ؟
استاندارد هارد EDSFF چیست ؟ شامل انواع مختلفی از فرم فاکتورهای مختص حافظههای فلشی است که روی سرورها نصب میشوند؛ سرورهایی که در مراکز داده نصب شوند یا به عنوان نقطه مرکزی در معماری کلاینت سرور مورد استفاده قرار بگیرند. این فرم فاکتورها شامل E1.S، E1.L، E3.S، E3.L و E3.M هستند. هر یک از این فرم فاکتورها اندازه، ظرفیت و قابلیتهای مختلفی دارند و برای کاربردهای مشخصی توسعه پیدا کردهاند.
همانگونه که اشاره کردیم EDSFF در فرم فکتورهای مختلفی به بازار عرضه شدهاند. این فرم فکتورها به شرح زیر هستند:
E1.S:
فرم فاکتور E1.S از رابط x4 استفاده میکند و به گونهای طراحی شده که به شکل عمودی در یک انکلوژر یک یونیتی قرار میگیرد. این فرم فکتور ابعاد 111.5 x 31.5 میلیمتر دارد، برق موردنیاز آن بیش از 12 وات است، با PCIe Gen4 سازگار است و از پروتکل NVMe پشتیبانی میکند. E1.S مناسب برای کاربردهایی است که نیاز به ظرفیت بالا و پهنای باند زیاد دارند. مدلهای E1 گرمای کمتری در مقایسه با فرم فکتورهای M.2 تولید میکنند و از کانکتورهای قدرتمندتری استفاده میکنند که دسترسی به سرعت بالای انتقال دادهها را تضمین میکنند. به علاوه، با ابعاد کوچکتری مناسب برای استقرار در شاسیهای یک یونیتی تبدیل شدهاند.
E1.L:
فرم فکتور E1.L نیز برای نصب در سرورهایی که قرار است در مراکز داده مورد استفاده قرار بگیرند توسعه پیدا کرده است. این حافظه ابعاد تقریبی 14.8×30.5×100 میلیمتر دارد. E1.L از دو واحد حافظه فلش استفاده میکند و ظرفیت بیشتری در مقایسه با E1.S دارد. E1.L از یک رابط x8 استفاده می کند و به گونهای طراحی شده است که به صورت عمودی در یک انکلوژر یک یونیتی قرار بگیرد و حدود سه برابر طول بیشتری نسبت به E1.S است. E1.L ابعادی برابر با 318.75 x 38.4 میلیمتر دارد؛ برق موردنیاز آن بیش از 40 وات است و از اسلاتهای Gen4 PCIe پشتیبانی میکند. E1.L ظرفیت ذخیرهسازیی بالایی در اختیار سرورها قرار میدهد و از لحاظ ظاهری نیز امکان استفاده از حافظههای با طراحی حرفهای را فراهم میسازد.
E3.S:
خانوادهای دیگر از حافظههای EDSFF است که به عنوان جایگزینی برای فرم فکتور 2.5 اینچی سنتی U.2 در سرورها و سیستمهای ذخیرهسازی طراحی شده است. این مدل در نسخههای مختلف با ارتفاع یکسانی دارند (76 میلیمتر) و از نظر طول (112.75 میلیمتر و 142.2 میلیمتر) و عرض (7.5 میلیمتر و 16.8 میلیمتر) به بازار عرضه شدهاند. این درایوها با قابلیت hot-pluggable و تراکم بالا برای استفاده بهینه از فضای فیزیکی شاسیها به بازار عرضه شدهاند. کانکتور خانواده E3 برای خطوط x4 تا x16 PCIe طراحی شده است.
E3.L:
فکتور فرم E3.L نیز ویژگیهای سختافزاری مشابه با E3.S دارد و برای استقرار در سرورها و مراکز داده طراحی شده است. اندازه به ترتیب ارتفاع، طول و عرض برابر با 76 میلیمتر، در 112.75 میلیمتر در 7.5 میلیتر است و حداکثر توان مصرف آن 40 وات است. E3.L از سه واحد حافظه فلش استفاده میکند و قابلیت ارائه ظرفیت بیشتر را نسبت به E3.S دارد.