جدول محتوا
بر اساس آمار، تا سال 2022 بیش از 4.95 میلیارد پروفایل رسانههای اجتماعی در سراسر جهان فعال شده است. اما همه دادهها، از جمله سلفیها، پیامهای چت و ویدیوهایی که هر روز توسط صاحبان این پروفایلها تولید میشوند، کجا میروند؟
پاسخ این سوال «مرکز داده» یا دیتاسنتر (data center) است. ذخیرهسازی دادههای ابری، ستون فقرات اینترنتی است که ما میشناسیم. این دادهها به مرور سبب میشوند که مرکز داده بسیار بزرگ شود. اما بزرگترین دیتاسنترهای جهان کجا هستند؟ چقدر مساحت دارند؟ بیایید درباره آنها بیشتر بدانیم.
دیتا سنتر چیست و اندازه آن چطور مشخص میشود؟
وقتی عبارت «بزرگترین دیتاسنترهای جهان» به ذهنتان میرسد، احتمالاً انباری بزرگ را تصور میکنید که با قفسههایی از سرورهای کامپیوتری پر شده است، درست است؟
تصور شما اشتباه نیست، اما چیزهای دیگری هم در دیتاسنتر وجود دارند. برای مثال مراکز داده یا «مزرعههای سرور» معمولاً دارای سیستمهای نظارتی پیشرفته امنیتی هستند. همانطور که احتمالاً میتوانید حدس بزنید، دادههایی که در هر مرکز نگهداری میشوند ارزش زیادی دارند. اگر به دست افراد نادرست برسد، بسیاری از اطلاعات حساس افراد و حتی هویت آنها در معرض خطر قرار میگیرد. به همین دلیل بزرگترین دیتاسنترهای جهان به شدت محافظت میشوند. علاوه بر سیستمهای امنیتی، سیستم اطفاء حریق، برق اضطراری و سیستمهای خنککننده قوی نیز جزئی از دیتاسنترها محسوب میگردند.
سرورهای موجود در مراکز داده، تمام دادههای ورودی و خروجی را پردازش میکنند. آنها معمولاً از نوع سرورهای Dell PowerEdge، IBM ThinkCentre یا دستگاه های HP ProLiant هستند. چندین پردازنده Xeon و صدها گیگابایت رم در هر کدام، آنها را بهطور کامل از کامپیوترهایی رومیزی که به شکل روزانه استفاده میکنیم متفاوت میکند. هزینه آنها نیز بسیار بیشتر از خرید سرور اچ پی و یا خرید هارد سرور برندهای دیگر است.
اگر این قدرت محاسباتی عظیم را در دهها هزار ضرب کنید، در نهایت به یک مرکز داده خواهید رسید. بهطور معمول، این سرورها در رکها یا «کابینتهای سرور» نصب میشوند که دهها یا حتی صدها راهرو را در بر میگیرند. این سرورها با استفاده از سیستم پیچیدهای از سوئیچها، روترها و کابلها به هم متصل میشوند. کابل استاندارد اترنت یا “RJ45″ رگ حیاتی مرکز داده است و اغلب مایلها و مایلها از این کابلها در این مراکز وجود دارد که همهچیز را به هم وصل میکند.
به دلایل امنیتی، اکثر مراکز داده دقیقاً تعداد سرورهای خود را فاش نمیکنند. اما میتوان بر اساس دو عامل تعداد سرورها را تخمین زد: متراژ مربع دیتاسنتر و مصرف برق.
پس با استفاده از این دو فاکتور میتوان بزرگترین دیتاسنترهای جهان را پیدا کرد.
بزرگترین دیتاسنترهای جهان
بسیاری از منابع و مقالات اینترنتی سعی کردهاند که بزرگترین دیتاسنترهای جهان را معرفی کنند، اما حقیقت پیچیدهتر از این است. کیفیکردن اطلاعات کمّی یک مرکز داده و تقسیمبندی آنها به «بزرگترین» یا «کوچکترین» کار دشواری است، زیرا عوامل زیادی در آن نقش دارند. همچنین، این که بسیاری از شرکتها سعی میکنند حقایق را پنهان کنند کار تخمین را سختتر میکند.
با وجود همه مشکلات، باز هم میتوان کاندیدهای احتمالی را برای بزرگترین دیتاسنترهای جهان در نظر گرفت. این کاندیدها بر اساس اندازه دیتاسنتر و مصرف برق توصیف میشوند.
شماره 1: دیتاسنتر China Telecom
دیتا سنتر China Telecom با هزینه 3 میلیارد دلاری ساخته شده است. این مرکز متعلق به China Telecom است و به عنوان بخشی از پارک اطلاعات مغولستان در Hohhot چین واقع شده است. شاید تعجب کنید که مساحت این دیتاسنتر بیش از 200 زمین فوتبال است، یعنی 10763910 متر مربع. این اندازه 100 برابر مساحت یک محله متوسط در تهران است.
در حالی که ما دقیقاً نمیدانیم که این مرکز داده چند سرور را در خود جای داده است، میتوانیم بگوییم که 150 مگاوات برق مصرف میکند. با این حال، این میزان مصرف برق نسبت به اندازه بزرگ China Telecom چندان زیاد نیست. موقعیت جغرافیایی این مرکز داده به دلیل نزدیکی به پکن و تیانجین ایده آل است و دمای پایین محیط سبب میشود که هزینههای خنککردن تا حد زیادی کاهش یابد. از آنجا که هزینه خنککردن، بیشترین مصرف برق را در دیتاسنترها شامل میشود، این مرکز داده میتواند صرفهجویی موثری در مصرف انرژی بکند. با این حال، با توجه به متراژ زیاد، China Telecom بیشترین برق را نیز مصرف میکند. برای مقایسه بهتر میتوانید به این نکته توجه کنید که میزان مصرف معمول برق در یک واحد مسکونی کشور 5 کیلووات در ساعت است.
کل محوطه از 42 ساختمان مرکز داده و 19 ساختمان پشتیبانی یا چیزهایی مانند دفاتر و انبارها تشکیل شده است.
شماره2:دیتا سنترChina Mobile
دومین رتبه از بزرگترین دیتاسنترهای جهان از نظر مساحت به مرکز داده China Mobile تعلق دارد. China Mobile که در پارک اطلاعات مغولستان قرار دارد، دارای ظرفیت سرویسدهی بیش از 40000 قفسه در ساختمانی به مساحت 720000 متر مربع است. این مساحت برابر با 144 عدد زمین فوتبال است. China Mobile دارای 59 مرکز داده در 50 مایلی مرکز است. با داشتن مراکز داده نزدیک به این مرکز، آنها قادر خواهند بود خدمات بهتری را ارائه دهند که پاسخگوی تقاضای رو به رشد بازار بین المللی مخابرات باشند.
شماره 3: پردیس سیتادل در رنو، نوادا
این دیتاسنتر سومین رتبه از بزرگترین دیتاسنترهای جهان را به خود اختصاص میدهد و تنها قدری از China Mobile کوچکتر است. از نظر اندازه این دیتاسنتر برابر با 134 زمین فوتبال است و حدودا 673 هزار متر مربع اندازه دارد.
پردیس سیتادل که در رینو، نوادا واقع شده و در فاصله کوتاهی از کارخانه گیگا تسلا قرار دارد، به لطف موقعیت بیابانی، میتواند از انرژی خورشیدی استفاده کند که باعث میشود 100٪ با انرژی تجدیدپذیر کار کند.
این مرکز بزرگترین مرکز داده آمریکای شمالی بر اساس فوت مربع است و میتواند دادهها را تنها با تأخیر 4 میلیثانیه به سانفرانسیسکو و تنها با تأخیر 9 میلیثانیه به لسآنجلس ارسال کند.
شماره 4: مرکز داده CWL1
مرکز داده CWL1 بزرگترین مرکز داده در اروپا است که چهارمین رتبه را در میان بزرگترین دیتاسنترهای جهان دارد. CWL1 همچنین، یکی از کارآمدترین مراکز داده در بریتانیا است. با بهرهوری بالا و مصرف انرژی کم (PUE)، این مرکز دارای یک اتصال مستقیم 400 کیلوولت SuperGrid، ژنراتورهای بسیار انعطاف پذیر و سیستم های UPS است. این مرکز 135 هزار متر مربع مساحت دارد که قدری بیشتر از یکدهم بزرگتترین دیتاسنتر یا همان China Telecom است.
شماره 5:Alhvi Apple Mesa Data Center
پنجمین رتبه بزرگترین دیتاسنترهای جهان به Apple Mesa Data Center میرسد. منطقی است که شرکتی به بزرگی اپل چنین دیتاسنتر عظیمی را نیز داشته باشد. این دیتاسنتر 120 هزار متر مربع اندازه دارد. اما باز هم کمی بیشتر از یک دهم وسعت بزرگترین دیتاسنتر را به خود اختصاص میدهد.
مرکز داده Mesa در ابتدا توسط First Solar Inc مستقر در Tempe ساخته شد. اما اپل گفته است که آنها 2 میلیارد دلار برای بهبود تاسیسات در دهه آینده هزینه خواهند کرد. به دلیل اهداف امنیتی، جزئیات آنچه در مرکز داده میگذرد گفته نشده است.
نکته جالب درباره Apple Mesa این است که شرکت اپل آن را مرکز فرماندهی خود بر جهان میداند و به شدت از آن محافظت میکند. که 150 نفر در شیفت های 10 ساعته برای نظارت بر دادههای در Apple Mesa کار میکنند. فعالیت کارمندان در برنامههایی مانند iMessage، Siri و iCloud متفاوت است. برای تامین انرژی دیتاسنتر، اپل یک نیروگاه خورشیدی 300 هکتاری در فلورانس، آریزونا ساخته است. ظرفیت این نیروگاه 50 مگاوات است که میتواند برق حدود 12500 خانه را تامین کند. اما این مقدار مصرف برق حدود یک سوم برق مصرفی China Telecom Data Center است.
شماره 6: مرکز فناوری Lakeside در شیکاگو
در سال 2005، Digital Realty Trust ساختمان Lakeside Technology Center را به قیمت 140 میلیون دلار خریداری کرد و اکنون توسط چندین شرکت از جمله فیس بوک، CenturyLink، IBM و دیگران استفاده میشود.
مرکز فناوری Lakeside ششمین رتبه را در میان بزرگترین دیتاسنترهای جهان دارد و برای طراحی و ایجاد انواع مختلف مراکز داده برای شرکتهای مالی طراحی شده است. آنها بیش از 280 مرکز داده را اداره میکنند که مجموعاً 35 میلیون فوت مربع در سراسر جهان است.
سخن آخر
همانطور که میبییند، بزرگترین دیتاسنترهای جهان خیلی بزرگتر از آنچه هستند که در ذهن داریم. آنها تعداد بسیار زیادی سرورهای پرقدرت دارند که همه اقدامات خود را بر آن مبتنی میکنند. اگر به حفاظتی که شما از سرورهای شرکت خود انجام میدهید دقت کنید، درمییابید که محافظت از سرورهای بزرگترین دیتاسنترهای جهان چقدر هزینهبر و حیاتی است.
در صورتی که سرورهای شما از نوع hp هستند، خرید قطعات سرور hp و تعویض آنها با انواع کهنه، راهی موثر برای حفاظت از اطلاعات ذخیره شده در سرور است. اگر هم سرورهایی که استفاده میکنید خیلی قدیمی هستند با استعلام قیمت سرور hp میتوانید مدلهای جدید را خریداری کنید.
از اینکه تا انتهای مقاله «با بزرگترین دیتاسنترهای جهان آشنا شوید» با ما همراه بودید متشکریم.