سرور استریمینگ چیست؟ تفاوت آن با دیگر سرورها

سرور استریمینگ چیست؟ تفاوت آن با دیگر سرورها

اگر به دنبال راهکاری برای نمایش محتوای ویدئویی یا صوتی خود به‌صورت زنده و برای کاربران از سراسر جهان هستید، نیاز به درک سرور استریمینگ (streaming server) دارید. این سرورها امکان ارسال محتوای شما به‌صورت لحظه‌ای را برای کاربران را فراهم می‌کنند. همچنین برای پخش زنده، تنها داشتن دوربین و میکروفن کافی نیست؛ بلکه نیاز به یک سرور استریمینگ دارید که این امکان را به شما بدهد.

ما در این مقاله علاوه بر پاسخ به سؤال سرور استریمینگ چیست؟ به مفاهیم استریم چیست، کاربرد سرور استریمینگ، راه اندازی استریمینگ سرور و… می‌پردازیم. سرورهای استریمینگ مهم‌ترین ابزارهای کسب‌وکارهایی هستند که به پخش زنده تصاویر، ویدئوها و بازی‌ها مشغول‌اند. اگر شما یک استریمر هستید که به پهنای باند زیادی نیاز دارید، این سرورها به شما این امکان را می‌دهند که با استفاده از فناوری‌های پیشرفته به تجربه استریمینگ و پخش آنلاین محتوا بپردازید.

سرور استریمینگ چیست؟

سرور استریمینگ نوعی از سرور است که مسئول ارسال داده‌های چندرسانه‌ای به‌صورت لحظه‌ای به دستگاه‌های درخواست‌کننده مانند صدا یا ویدئو می‌باشد. این سرورها انواع مختلفی دارند؛ مانند سرور hp dl380 g10 ، سرور g9  dl380 و… که به کاربران این امکان را می‌دهند تا محتواهای مختلف را به‌صورت زنده و بدون نیاز به دانلود تماشا کنند. سرورهای استریمینگ هم‌زمان محتوا را باکیفیت بالا و بدون وقفه به تعداد زیادی از کاربران ارسال می‌کنند و دارای امنیت بالا، پشتیبانی از چندین فرمت و امکان پخش محتوای زنده و ضبط شده هستند.

سرور مجازی استریمینگ چیست؟

به طور مثال هنگامی که شما از تلویزیون یا رادیو بر روی دستگاه‌های همراه یا لپ‌تاپ استفاده می‌کنید، در حال استفاده از یک سرور مجازی استریمینگ هستید. سرور پخش ویدئو یا Video Streaming Server، یک وب سرور با قابلیت RTSP داخلی است که برای ارائه ویدئوی زنده به دستگاه‌های دارای اینترنت طراحی شده است. نرم‌افزارهای استریمینگ ویدئو تمامی ویدئوها را کدگذاری و به داده تبدیل می‌کنند و سپس این اطلاعات به‌عنوان یک جریان داده از سرور اصلی به دستگاه بیننده ارسال می‌شود.

تفاوت سرور استریمینگ با دیگر سرورها چیست؟

تفاوت اصلی سرور مجازی استریمینگ با سرورهای معمولی در استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته‌تر برای پخش زنده ویدئو می‌باشد. این سرورها از کدک‌ها و ویژگی‌های پخش باکیفیت برای فهرست‌بندی، ذخیره‌سازی، و توزیع فایل‌های ویدئو باکیفیت بالا استفاده می‌کنند. همچنین در سرورهای استریمینگ ابری، کاربران نیازی به ذخیره فایل ویدئو در دستگاه خود ندارند و به‌جای آن سرور ابری داده را ارائه می‌دهد تا کاربران بتوانند ویدئو را درحالی‌که هنوز در حال پخش است، استریم و تماشا کنند.

استریم چیست؟

برای درک بهتر این مقاله، لازم است قبل از آشنایی دقیق با سرور استریمینگ، با واژه “استریم” به طور کلی آشنا شوید. در اینجا توضیح داده می‌شود که استریم چیست: فناوری انتقال فایل‌های تصویری و صوتی به‌صورت مداوم و بدون قطعی. این فایل‌ها از یک سرور به دستگاه کلاینت (کاربر) منتقل می‌شوند. به‌عنوان‌مثال زمانی که از تلویزیون یا دستگاهی متصل به اینترنت برای تماشای ویدئو یا گوش‌دادن به پادکست استفاده می‌کنید، از این فناوری بهره می‌برید.

استریم چیست؟

استریم با دانلود از نظر مفهوم تفاوت دارد. در دانلود شما باید صبر کنید تا فایل به طور کامل دانلود شود؛ اما در استریم، شما می‌توانید حتی قبل از اتمام دانلود، فایل را بازکرده و تماشا کنید. به‌عنوان‌مثال زمانی که یک فیلم را استریم می‌کنید، از ابتدا که فرمان شروع دانلود را صادر می‌کنید، می‌توانید تماشای آن را بدون دانلود کامل آغاز کنید.

کاربردهای سرور استریمینگ کدام‌اند؟

سرورهای استریمینگ ابزارهای چندکاره‌ای هستند که افراد یا سازمان‌ها باتوجه‌به نیازهای خود، می‌توانند از این امکانات بهره‌مند شوند. در ادامه برخی از کاربردهای متنوع این سرورهای آورده شده است:

پخش محتوای ویدئویی آنلاین

سرویس‌های پخش فیلم، سریال، کلیپ‌ها و ویدئوهای آموزشی به‌صورت آنلاین از سرور استریمینگ استفاده می‌کنند.

وبینارها و کلاس‌های آنلاین

سازمان‌ها و آموزشگاه‌ها از سرورهای استریمینگ برای برگزاری جلسات وبینار، کلاس‌های آنلاین و دوره‌های آموزشی استفاده می‌کنند.

استریمینگ بازی (Game Streaming)

این سرورها امکان پخش زنده بازی‌های ویدئویی را فراهم می‌کنند و به گیمرها این امکان را می‌دهند تا بازی‌های خود را به‌صورت زنده به نمایش بگذارند.

پخش موسیقی آنلاین

سرویس‌های پخش موسیقی از جمله Spotify و Apple Music از سرورهای استریمینگ برای ارائه موسیقی به‌صورت آنلاین به کاربران استفاده می‌کنند.

پخش زنده رویدادها

در پخش زنده کنفرانس‌ها، کنسرت‌ها، مسابقات ورزشی و مراسم‌های مهم این سرورها استفاده می‌شوند.

پخش زنده اخبار

رسانه‌ها از سرورهای استریمینگ برای انتقال زنده خبرها و رویدادهای جاری به کاربران استفاده می‌کنند.

پخش محتوای ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی

برخی از پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی به کاربران این امکان را می‌دهند تا ویدئوهای خود را به‌صورت زنده یا ضبط شده به اشتراک بگذارند.

پخش محتوا در سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS)

سیستم‌های مدیریت محتوا از این سرورها برای ارائه محتوا به‌صورت زنده یا ضبط شده روی وب‌سایت‌ها و برنامه‌های مختلف استفاده می‌کنند.

 

فرقی ندارد شما یک کاربر معمولی باشید یا حرفه‌ای؛ هر فردی که نیاز دارد تا ویدئوهایی را به‌صورت آنلاین به اشتراک گذارد تا کاربران اجازه تماشای آن ویدئوها را داشته باشند، نیاز به سرور Stream دارد.

نحوه راه اندازی استریمینگ سرور

برای راه‌اندازی سرور استریم لایو، ابتدا باید دانش فنی و اطلاعات اولیه موردنیاز برای ایجاد یک سرور پخش زنده را داشته باشید؛ همچنین نیاز به دانش فنی و مهارت‌های عیب‌یابی نیز دارید. برای اجرای سرور استریمینگ، به ملزومات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری مخصوصی نیاز دارید که برای این منظور طراحی شده‌اند. برای راه‌اندازی سرور استریم، مراحل زیر را دنبال کنید:

نحوه راه اندازی استریمینگ سرور چیست ؟

تعیین نیازها

مرحله اول در ساخت سرور لایو استریمینگ، مشخص کردن نیازها است. برای هر کاری که می‌خواهید انجام دهید، لازم است که هدف خود را بشناسید. در این مرحله به موارد زیر توجه کنید:

  • تعداد مخاطبان مورد انتظار
  • اهمیت کیفیت پخش ویدئو
  • نوع سیستم عامل مورد استفاده (Windows، Linux یا Mac OS)
  • دسترسی به ویدئو برای چه کسانی
  • نیاز به ذخیره‌سازی کپی‌های ویدئو

با پاسخ به این سؤالات، مراحل بعدی آسان‌تر خواهد شد.

استفاده از پروژه Open Source

به جای ابداع مجدد، از پروژه‌های منبع باز استفاده کنید. این پروژه‌ها به صورت رایگان در دسترس هستند و نیازی به پرداخت هزینه‌های گزاف ندارند. انتخاب یک پروژه Open Source که با پخش‌کننده رسانه و پروتکل‌های مورد نظرتان سازگار است در این مسیر مؤثر خواهد بود.

استفاده از وب سرور Nginx

وب سرور Nginx یک گزینه مطمئن برای ساخت سرور پخش زنده است. این وب سرور به راحتی در سیستم‌عامل‌های ویندوز، لینوکس و مک اجرا می‌شود و با استفاده از ماژول Nginx-RTMP به راحتی با پروتکل‌های HLS و RTMP ادغام می‌شود. از قابلیت‌های این کتابخانه می‌توان به ابزارهای امنیتی، ابزارهای کسب درآمد، کنترل‌های ویدئویی، تنظیمات پخش کننده ویدئو، و پخش جریانی با نرخ بیت تطبیقی اشاره کرد.

دانلود OBS Studio

برای رمزگذاری و عملکردهای استریم، از نرم‌افزار رایگان و منبع باز OBS Studio استفاده کنید. این نرم‌افزار، Auto-Configuration Wizard را ارائه می‌دهد که سیستم شما را آزمایش کرده و تنظیمات را بر اساس آن انجام می‌دهد. با تعیین کلید استریم و اجرای گزینه‌های مربوطه، می‌توانید به پخش ویدئوی خود اقدام کنید.

ایجاد CDN

در آخرین مرحله برای مقابله با مسائل مرتبط با تأخیر(Delay)، از یک CDN قدرتمند برای ارائه پخش زنده با کیفیت بالا به بینندگان استفاده کنید. تصمیم بگیرید که از سرورهای فیزیکی یا ابری برای ایجاد شبکه تحویل محتوا استفاده کنید و فناوری مناسب برای ISP، نرم‌افزار حافظه پنهان و مسیریابی انتخاب کنید. سپس به قرار دادن سرور اصلی و PoPهای خود بپردازید. ایجاد یک CDN قابل اعتماد امر ضروری برای بهینه‌سازی عملکرد سرور پخش ویدئو است.

Rtmp چیست؟

امروزه تعداد پروتکل‌های پخش ویدئو افزایش پیدا کرده است. برخی از آن‌ها با استاندارد‌های قدیمی مطابقت دارند و برخی دیگر کاملاً جدید یا در حال تکامل هستند. پروتکل‌های استریم ویدئو عبارت‌اند از:

HLS، SRT، MPEG DASH، WebRTC، RTSP و RTMP

Rtmp چیست؟

RTMP Name چیست؟

Real-Time Messaging Protocol (RTMP) یک پروتکل است که برای مدت زمانی به عنوان یک راه‌حل معمول برای انتقال فایل‌های صوتی و تصویری بین یک سرور استریم و Adobe Flash Player استفاده می‌شد. این پروتکل توسط شرکت Macromedia که امروزه به نام Adobe شناخته می‌شود، طراحی شده بود. با حذف تدریجی Flash در سال ۲۰۲۰، استفاده از RTMP برای ارائه محتوا به بیننده کاهش یافته و بیشتر برای ورود به پلتفرم‌های پخش زنده از طریق رمزگذارهای دارای RTMP استفاده می‌شود. به عبارت دیگر، ویدئو ابتدا از طریق پروتکل RTMP به پلتفرم استریم ارسال می‌شود و سپس از طریق پروتکل مشترک HLS به کاربر نهایی تحویل داده می‌شود.

کلام آخر

سرور استریمینگ یک سرور کامپیوتری است که برای پخش ویدئوهای زنده یا درخواستی از طریق اینترنت به کار می‌رود. این سرورها می‌توانند برای پخش انواع گسترده‌ای از محتواهای ویدئویی، از جمله پخش زنده تلویزیون، فیلم، موسیقی، بازی و غیره استفاده شوند.

برای ایجاد یک سرور استریمینگ، ابتدا باید نیازهای خود را مشخص کرده و سپس سخت‌افزار و نرم‌افزار مورد نیاز را تهیه نمایید. مراحل نصب و پیکربندی سرور استریمینگ با توجه به نرم‌افزار مورد استفاده، متفاوت می‌باشد. ما در این مقاله به تعریف سرور استریمینگ، مفهوم استریم، انواع سرور و… پرداختیم؛ امیدوارم این محتوا برای شما مفید بوده و در تهیه و راه اندازی سرور مورد نیازتان به شما کمک کند.

 

image_pdfدانلود PDF
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *