جدول محتوا
اگر دارای سرور hp ، لپ تاپ و یا هر سیستم کامپیوتری دیگری باشید، به احتمال زیاد نام رم را به وفور شنیده اید و خود را ملزم به دانستن اطلاعاتی در مورد اهمیت عملکرد رم سرور و رم معمولی، خرید رم و اطلاعاتی از این دست دانسته اید. حتما میدانید که یک مادربورد دارای رم و پردازنده است. اطلاعات رم به کمک مسیری به نام BUS انتقال پیدا میکند و این انتقال توسط Hub Memory Controller ، کنترل و هدایت میشود. Hub Memory Controller وظیفه برقراری ارتباط بین رم و پردازنده را بر عهده دارد. در این میان اگر بخواهیم رم تک کاناله را تعریف کنیم، باید آن را یک حافظه کوتاه مدت برای کامپیوتر بدانیم. امروزه دو نوع رم تک کاناله و رم دو کاناله در بازار یافت میشوند. این دو رم با هم تفاوتهایی دارند که در این مطلب قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم. بنابراین اگر از تفاوتهای رم تک کاناله و دو کاناله آگاهی ندارید یا در مورد عملکرد آنها و رم سرور اطلاعات کافی ندارید، بهتر است با ما همراه شوید:
رم تک کاناله چیست؟
واژه رم که حتما نامش را تا کنون چندین بار شنیدهاید، واژه ای انگلیسی و مخفف Random Access Memory است. این واژه به معنای حافظه دسترسی تصادفی است. در پاسخ به سوال رم تک کاناله چیست، بهتر است ابتدا در مورد تعداد کانال بحث کنیم. تعداد کانال را میتوان به عنوان معیاری موثر برای انتقال و تبادل داده ها بین CPU و ماژول رم در نظر گرفت. در واقع زمانی که سخن از تعداد کانال میگوییم، منظورپ تعداد مسیرهای تبادل داده بین CPU و ماژول رم می باشد.
حال که با مفهوم کانال آشنا شدیم، ارائه تعریف برای رم تک کاناله و دو کاناله آسانتر است. به عبارت دیگر، رم تک کاناله دارای یک کانال یا یک مسیر ارتباطی بین رم و CPU است. اگر بخواهیم رم تک کاناله را با رم دو کاناله مقایسه کنیم، اولین و اصلیترین تفاوت در این است که مسیر ارتباطی یا پهنای باند رم دو کاناله دو برابر رم تک کاناله است.
ظاهر رم تک کاناله و رم دو کاناله
رم تک کاناله و دو کاناله با هم تفاوتهایی دارند اما ظاهر هر دو آنها یکسان است. یعنی آنکه نمیتوان از روی ظاهر یک رم حدس زد که کدام تک کاناله و کدام دو کاناله است!
تفاوت ظاهری رم تک کاناله و دو کاناله
تفاوت ظاهری رم تک کاناله و دو کاناله، به تعداد شیارهایی که برای آنها در نظر گرفته شده است، برمیگردد. رم تک کاناله دارای یک شیار و رم دو کاناله دارای دو شیار است.
لازم به ذکر است که تفاوت ظاهری رم تک کاناله و دو کاناله محسوس نیست و بهتر است از روی اطلاعات آن این موضوع را مشخص کنید.
حافظه رم تک کاناله و رم دو کاناله
دیگر تفاوتی که بین رم تک کاناله و رم دو کاناله میتوان یافت، حافظه آنها است. در رم دو کاناله، ماژولهای رم باید مضرب دو باشد! به عبارت دیگر حافظه در رم دو کاناله بیشتر است. حافظه رم دو کاناله دو برابر حافظه رم یک کاناله است که این موضوع برای بسیاری از افراد اهمیت بالایی دارد.
سرعت رم تک کاناله و رم دو کاناله
سرعت نیز یکی دیگر از مباحث پر اهمیت در مورد رم تک کاناله و رم دو کاناله است. ممکن است این سوال برای شما پیش آید که رم چه تاثیری در سرعت و عملکرد سیستم دارد؟! فرکانس با پهنای باند رابطه مستقیمی دارد. به عبارت دیکر، هر چقدر فرکانس بالاتر باشد، پهنای باند هم بیشتر خواهد بود. اگر بخواهیم بیشتر در این مورد توضیح دهیم باید بگوییم هر اندازه ظرفیت حافظه بالاتر رود، عملکرد سیستم هم بهبود پیدا میکند. سرعت نیز یکی از مولفههای موثر بر عملکرد سیستم است، از این رو سرعت در رمهای تک کاناله به دلیل محدود بودن قدرت کنترلر، کمتر از رمهای دو کاناله است.
عملکرد رم تک کاناله و رم دو کاناله
با توجه به نکاتی که گفته شد، عملکرد سیستم در رم دو کاناله بهتر از رم تک کاناله است. یکی از عوامل موثر بر عملکرد سیستم، سرعت آن است که در رمهای دو کاناله بسیار بیشتر از رمهای یک کاناله است. رم دو کاناله، بازدهی پردازنده را هم افزایش مییابد. به صورت کلیتر میتوان گفت، رم دو کاناله عملکرد سیستم را به صورت چشمگیری نسبت به رم یک کاناله بهبود میدهد.
راهنمای خرید رم تک کاناله و رم دو کاناله
رم یکی از اجزای اصلی هر کامپیوتری است. اگر اندکی با نحوه کار و قطعات کامپیوتر آشنایی داشته باشید، حتماً میدانید که مشخصات رم چه تاثیری در بهبود عملکرد سیستم شما دارند. در واقع هر چقدر حجم رم یا حافظه کامپیوتر شما بالا باشد، سرعت و عملکرد آن افزایش خواهد یافت. یکی از نکات مهمی که در رابطه با خرید رم سرور مطرح میشود، کسب اطلاعاتی پیرامون آن است. یکی از نکات مهمی که در راهنمای خرید سرور مطرح میشود، شناخت انواع رم است. یکی از نکات مهمی که حتماً باید از آن مطلع باشید این است که هر رم، یک اندازه مشخص حافظه دارد. به طور طبیعی سیستمی که یک رم دارد با سیستمی که دو رم دارد عملکرد متفاوتی خواهد داشت.
همچنین سرعت سیستمی که دارای زوج رم است، طبیعتاً بالاتر خواهد بود. انواع رم کامپیوتر به سه دسته رم تک کاناله، رم دو کاناله و رم چهار کاناله تقسیم میشود که هر کدام از آنها تاثیر متفاوتی در عملکرد سیستم خواهند داشت. با مطالعه راهنمای خرید رم سرور با انواع رم کامپیوتر آشنا شوید. رمهای دو کاناله، دارای دو مسیر جداگانه هستند که وظیفه انتقال اطلاعات به پردازنده را برعهده دارند رمهای چهار کاناله نیز ۴ کانال یا مسیر دارند. به همین دلیل هر اندازه تعداد کانال افزایش پیدا میکند، انتقال اطلاعات سریعتر انجام شده و سرعت سیستم افزایش پیدا میکند.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم شما را با رم یک کاناله و رم دو کاناله آشنا کنیم و به بررسی تفاوتهای میان آن دو بپردازیم. همچنین عملکرد همچنین تاثیر استفاده از رم تک کاناله و رم دو کاناله را بر عملکرد سیستم ارزیابی کنیم. به طور کلی قبل از خرید رم بهتر است مشخصاتی همانند تایمینگ، حجم حافظه رم و فرکانس رم را مورد توجه قرار دهید.