تفاوت هارد SSD با M2: راهنمای جامع انتخاب بهترین نوع حافظه

تفاوت هارد SSD با M2 راهنمای جامع انتخاب بهترین نوع حافظه

انتخاب هارد SSD مناسب برای کامپیوتر خانگی یا هارد سرور برای سرور ها ، امری است که نیاز به اطلاعات دارد. ما در این مقاله قصد داریم شما را با دو هارد SSD و SSD M2 آشنا کنیم. حافظه SSD جدیدترین نسل از حافظه‌های ذخیره‌سازی در کامپیوتر است. در این چند سال اخیر که حافظه‌های SSD وارد بازار شده‌اند، پیشرفت‌های زیادی کرده‌اند و انواع درایو اس‌اس‌دی با فرم فاکتورهای مختلف عرضه شده‌اند که SSD M2 جدیدترین و سریع‌ترین آنها است و از سایر فاکتورها سبک‌تر و کوچک‌تر طراحی شده است. در ادامه به توضیح بیشتر تفاوت هارد SSD با M2 خواهیم پرداخت.

تفاوت هارد SSD با M2 چیست؟

در حال حاضر یکی از کاربردی‌ترین هارد درایوهایی که به تدریج جایگزین هاردهای HDD یا دیسک سخت شده‌اند، هاردهای SSD هستند. نکته مهمی که در خصوص این نوع هاردها وجود دارد، تفاوتی است که با انواع درایوهای HDD دارند. هارد SSD سرعت بسیار بالاتری را به سیستم می‌بخشند و دارای مزایایی همچون سرعت خواندن و نوشتن سریع‌تر، اندازه‌ای کوچک‌تر، بدون نویز بودن و محکم‌تر بودن هستند.

اصلی‌ترین تفاوت هارد SSD با M2، تفاوتی است که در اندازه این دو درایو وجود دارد. درایوهای M2 به نسبت SSD ‌ها بسیار کوچک‌ترند. با وجود اندازه کوچک‌تری که این رابط‌های جدید دارند، آنها به نسبت سرعت بسیار بالاتری در انتقال داده‌ها دارند و از همه مهم‌تر این که می‌توانند عملکرد سیستم را در مقایسه با رابط‌های SSD SATA به مراتب بیشتر کنند. سرعت خواندن و نوشتن در رابط‌های M2 تا 4 مگابایت بر ثانیه است.

نکته مهم دیگر در بحث تفاوت هارد SSD با M2 این است که درایوهای M.2 می‌توانند در مقایسه با اندازه کوچک‌تری که دارند اطلاعات بسیار زیادی (تا حدود 8 ترابایت حجم) را در خود ذخیره کنند. به همان اندازه که داده را در خود نگه دارند و به طور کلی سریع‌تر از سایر SSD‌ها هستند، هزینه بیشتری نیز دارند. هارد درایوهای M2 را می‌توان در اندازه‌های مختلفی خریداری کرد، این در حالی است که درایوهای SSD SATA تنها در دو سایز در دسترس اند.

موضوع دیگر در بحث تفاوت هارد SSD با M2 بحث تفاوت آنها در رابط این درایوهاست. درایوهای SSD از اینترفیس SATA پشتیبانی می‌کنند؛ با این حال در خصوص درایوهای M2، این درایوها از اینترفیس PCIe و پروتکل NVMe پشتیبانی می‌کنند. برای درک بیشتر این نکته در تفاوت درایوهای SSD SATA و M2 SSD باید بیشتر به تفاوت بین استاندارد باس SATA و PCIe پی برد.

هارد SSD M2

هارد SSD M2 یک SSD با رابط M.2 است که می‌توان آن را نسل بعدی درایوهای حالت جامد در نظر گرفت. SSD M2 یک درایو حالت جامد است که در کارت‌های توسعه حافظه داخلی از آنها استفاده می‌شود. SSD‌های M.2 با مشخصات صنعت کامپیوتر مطابقت دارند و به گونه‌ای طراحی شده‌اند که ذخیره‌سازی با کارایی بالا را در دستگاه‌های نازک و با قدرت محدود، مانند لپ‌تاپ‌های اولترابوک و رایانه‌های لوحی امکان پذیر می‌کنند.

M.2 یک فرم فاکتور جدید برای SSD است که مستقیماً بدون نیاز به کابل اضافی به مادربرد رایانه متصل می‌شود. SSD‌های M.2 به طور قابل توجهی کوچکتر از SSD‌های سنتی 2.5 اینچی هستند، بنابراین در تنظیمات بازی محبوب شده‌اند زیرا فضای کمتری را اشغال می‌کنند که همین امر نقطه مهمی در بحث تفاوت هارد SSD با M.2 است.

درایوهای M.2 به صورت کلی دارای سه ماژول اصلی هستند که به ترتیب شامل 2242، 2260 و 2280 می‌شوند. محبوب‌ترین آنها نیز ماژول 2280 است که در آن عدد 22 نشان دهنده عرض و عدد 80 نشان دهنده طول است.

به طور کلی این دو هارد تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم:

  1. هارد M2 در اکثر مادربوردهای دستکتاپ پشتیبانی می‌شود.
  2. استفاده عمده از هارد M2 در دستگاه‌های Enterprises و Client است.
  3. هارد SSD فقط در دو اندازه تولید می‌شود؛ اما فرم‌فاکتور M.2 در انواع مختلف سیستم‌ها قابل نصب است.
  4. کانکتورهای حافظه M2 از یک خط SATA یا در برخی موارد از USB و چهار خط پهنای باند PCIe استفاده می‌کنند؛ اما هارد SSD فقط قابلیت استفاده از کانکتور SATA را دارد.
  5. یکی از تفاوت‌های عمده این دو هارد تفاوت سرعت SSD با M2 است. M.2 فضای ذخیره‌سازی بیشتر و در نتیجه سرعت بالاتری نیز دارد.

Nvme چیست؟ و تأثیر آن بر عملکرد SSD

Nvme چیست؟ و تأثیر آن بر عملکرد SSD

NVMe مخفف Non-Volatile Memory Express به معنی رابط کنترل کننده میزان حافظه فرار است. از NVMe به عنوان یک اینترفیس ارتباطی برای استفاده در حافظه‌های SSD استفاده می‌گردد. این پروتکل قدرتمند و کاربردی، استفاده از باس PCIe را برای حافظه‌های SSD آسان و ممکن می‌کند. در واقع NVMe به سیستم میزبانی که قصد استفاده از حافظه SSD را دارد، امکان استفاده از حداکثر موازی کردن SSD ‌های مدرن را می‌دهد. یکی از مزیت‌هایی که این رابط برای این حافظه دارد، کاهش تأخیر پردازش و اجرای برنامه‌های مورد نظر با سرعت بالا است.

امروزه اغلب مادربوردهای جدید از درایوهای PCI Express x4 NVMe M.2 پشتیبانی می‌کنند اما بوردهای قدیمی‌تر، بوت شدن از درایو NVMe را پشتیبانی نمی‌کنند. علاوه بر این کانکتورهای NVMe که پهنای باند بالایی دارند، تنها در برخی سرورها مانند سرور dl380 نسل ده و سرور dl380 نسل یازده و …. و لپ‌تاپ‌های جدید وجود دارند.

همچنین توجه داشته باشید که در بعضی موارد ممکن است لپ‌تاپی از درایو PCI Express NVMe پشتیبانی کند؛ اما به مادربورد وصل باشد و در نتیجه قابلیت انتقادپذیری را نداشته باشد؛ بنابراین اگر قصد دارید لپ‌تاپ خود را ارتقا دهید، قبل از خرید یکی از این درایوها، حتماً دفترچه راهنما را نگاه کنید و یا با یک متخصص مشورت کنید.

تفاوت سرعت ssd با m2

مادر برده‌ای مدرن مجهز به SATA III هستند که باعث می‌شود حداکثر توان خروجی برابر با 600 مگابایت بر ثانیه را فراهم سازند. از طریق این اتصال، بیشتر SSDها می‌توانند حدود 530/500 مگابایت بر ثانیه سرعت خواندن/نوشتن ارائه دهند. در مقایسه با درایو SATA 7200 RPM بسته به شرایط و سطح آن حدود 100 مگابایت بر ثانیه را نیز مدیریت می‌کنند.

پورت M2 جایگزین حافظه‌های SSD و mSATA است؛ لازم به بیان است که اگر رابط استفاده شده برای هاردهای M2 از گونه رابط NVMe باشند نسبت به رابط SATA عملکرد و سرعت بهتری برای پردازش و انتقال داده‌ها خواهند داشت. از سوی دیگر هارد M2 دارای ابعاد ۸۰*۲۲mm است که در طرح‌های مختلف ابعاد و شکل آن تغییر خواهد کرد.

برای‌آنکه سایز هارد M2 را به راحتی بخوانید، چهار یا پنج رقم درج شده روی هارد را مشاهده کنید. به طور معمول دو رقم نخست اندازه عرض هارد است. از طرفی به هر میزان که هارد M2 بزرگ‌تر باشد، فضای ذخیره‌سازی اطلاعات نیز بیشتر است. تفاوت سرعت SSD با M2 به شرح زیر است:

  • هارد M2 نسبت به انواع SSD ‌ها فضای ذخیره‌سازی بیشتر و همچنین سرعت بالاتری دارند.
  • کارت‌های PCIe قابلیت افزایش سرعت تا ۴ گیگابایت در ثانیه را دارند در حالی که SSDهای SATA حداکثر تا سرعت ۶۰۰ مگابایت در ثانیه قابل افزایش‌اند.

تفاوت هاردهای M2 و SSD و NVME چیست؟

تفاوت هاردهای M2 و SSD و NVME چیست؟

در مورد حافظه‌ی اس اس دی به طور خیلی خلاصه باید گفت که بسیار سریع است و عامل محدود کننده‌ی سرعت آن نه خود هارد SSD بلکه رابط اتصال حافظه‌ به سیستم ( (SATA IIIاست. اس ‌اس ‌دی ‌های رایج از همین رابط‌ها برای اتصال به سیستم استفاده می‌کنند. این عامل محدود کننده باعث شد تا حافظه‌های مدرن‌تری خلق شوند که به آن NVMe می‌گویند. تکنولوژی NVMe باعث می‌شود که حافظه‌ی اس اس دی بتواند با سرعتی در حد فلش مموری‌ها اطلاعات را بخواند و بنویسد.

درواقع حافظه‌های NVMe با معماری یک فلش مموری اما در نقش یک حافظه‌ی اس اس دی ظاهر می‌شوند. مزیت این نوع ساخت تراشه در این نکته نهفته است که حافظه به جای قرار گرفتن روی رابط SATA  که به مراتب کند‌تر است، مستقیماً روی اسلات PCIe نصب می‌شود. این نوع حافظه فارغ از فُرمی که برای ساخت آن استفاده شده، به صورت الکترونیکی به سیستم وصل می‌شود و نه فیزیکی. در نتیجه هم می‌تواند با فُرم M2 باشد و هم PCIe.

درواقع هارد M.2 تنها یک فُرم کارخانه‌ای محسوب می‌شود و هم می‌تواند به صورت SATA باشد و هم NVMe. تفاوت این‌ هاردها درواقع در نوع اتصال‌شان به سیستم است و رابطی که برای وصل شدن به بقیه قطعات استفاده می‌کنند. حافظه‌های  SATA M.2و SATA 2.5  دو و نیم اینچی، از لحاظ سرعتِ عملکرد دقیقا مشابه هستند؛ اما این NMVe است که با بقیه کاملا فرق دارد.

حافظه‌های NVMe می‌توانند در حدود 3500 مگابایت بر ثانیه سرعت داشته باشند، یعنی هفت برابر سریع‌تر از اس‌اس‌دی‌های معمول و 35 برابر سریع‌تر از هارد دیسک‌ها.

روشن شد که حافظه‌های NVMe سرعتی بسیار بالاتر از دیگر ا‌س‌ا‌س‌دی‌ها و صد البته هارد دیسک‌های معمولی دارند؛ اما قیمتشان نیز به مراتب بالاتر است. اگر به قدرت و سرعت سیستم خود اهمیت می‌دهید و به دنبال یک سیستم گیمینگ حرفه‌ای هستید و البته اگر بودجه کافی نیز دارید، پیشنهاد می‌کنیم کامپیوتر خود را با یکی از این حافظه‌ها مجهز کنید.

اما نباید تصور کرد که اس‌اس‌دی‌هایی که از رابط SATA استفاده می‌کنند به قدر کافی خود نیستند. با بودجه‌ی کمتر، و اگر استفاده و نیاز شما چندان سنگین نیست، این حافظه‌ها نیز بسیار خوب هستند و سرعتی بالاتر از آنچه که تصور می‌کنید و به آن عادت کرده‌اید خواهند داشت.

با توجه به هزینه‌ی بالا و ظرفیتِ کم اس‌ اس‌ دی‌ ها، بهترین استراتژی این است که از یک هارد درایو با حجم بالا استفاده کنید و در کنار آن یک اس اس دی نیز داشته باشید. مثلا سیستم شما می‌تواند یک تا دو ترابایت هارد و 120 تا 240 گیگابایت نیز اس اس دی داشته باشد. در این حالت معمولا سیستم عامل و برخی نرم‌افزارهای مهم و کاربردی روی SSD و فایل‌های معمول و سنگین مانند فایل‌های صوتی و تصویری مثل ویدئو و سریال روی هارد دیسک ذخیره می‌شوند. در نهایت این نکته را در نظر داشته باشید که استفاده از اس اس دی برای افزایش فریم‌ریت بازی نیست و مهم‌ترین قطعه‌ی سیستم برای اجرای بهتر و سریع‌تر بازی‌ها درواقع کارت گرافیک است.

image_pdfدانلود PDF
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]

یک پاسخ

  1. سلام ، اوقاتتون بخیر
    ممنون بابت تهیه مقاله.
    فقط یه ایراد کوچک دیدم ، اگه صلاح میدونید تصحیح کنید، پاراگراف سوم:
    «…سرعت خواندن و نوشتن در رابط‌های M2 تا ۴ مگابایت بر ثانیه است…»

    و درکل اگر بتونید آپدیت‌کنید بهتره.

    اسلت پی سی آی نسل ۴ تا ۷ونیم گیگ نرخ انتقال دیتاش هست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *