جدول محتوا
- سرور چیست؟ انواع server و کاربرد آن! [کاربرد سرور مجازی]
- بهترین راهنمای خرید رم سرور HP
- راهنمای خرید هارد سرور HP
- بهترین راهنمای خرید سرور HP
- CPU چیست؟
- عملیات I/O
- اجزای تشکیلدهنده CPU سرور
- انواع CPU
- نکات مهم در خرید سی پی یو زئون
- قیمت سی پی یو زئون
- راهنمای خرید CPU سرور براساس مدلهای پیشنهادی
- خرید cpu سرور 6134 GOLD
- مشخصات فنی Intel® Xeon® Scalable Processors 6134
- خرید cpu سرور 6248R
- خرید cpu سرور 4210
- خرید cpu سرور 4210R
- خرید cpu سرور 4214 SILVER
- خرید cpu سرور 5122 GOLD
- خرید cpu سرور 6126 GOLD
- خرید cpu سرور 6130 GOLD
- تفاوت سی پی یو intel xeon با Intel Core
- توان حرارتی سی پی یو چیست و چه تأثیری در سیستم ها دارد؟
- انواع CPU سرور + مقایسه و معرفی بهترین سری پردازنده ی سرور
- حافظه کش cpu چیست؟
وقتی در حال استفاده از برنامهای هستید چه در گوشی همراه، چه در لپتاپ و چه در سرور، نکتهی که در این رابطه خوشحالتان میکند «سرعت» است. برای داشتن یک گوشی همراه، لپتاپ و بهویژه سرور با عملکرد عالی باید به موارد زیادی توجه کنید، اما برای بهبود سرعت اولین قطعهی که باید در نظر بگیرید، واحد پردازش مرکزی یا همان سی پی یو است. مخصوصاً وقتی صحبت از عملکرد سرور در میان باشد، اولین قدمی که برای افزایش سرعت باید انجام دهید آشنایی و داشتن اطلاعات کافی نسبت به مشخصات فنی CPU است. همچنین هنگام خرید cpu سرور اصطلاحات زیادی میشنوید، که ما قصد داریم بهطور کامل در این مطلب به آن بپردازیم و مطمئن باشید بعد از خواندن این مطلب مانند یک حرفهی تمام عیار اقدارم به خرید CUP سرور میکنید.
آنچه میخوانید
سرور چیست؟ انواع server و کاربرد آن! [کاربرد سرور مجازی]
نکتهی که قبل از خرید CPU سرور به آن بپردازیم، این است که شاید برای عدهی این سوال پیش بیاید که سرور چیست و چه تفاوتی با کامپیوتر دارد؟
در سادهترین تعریف سرور یک سیستم بسیار کابردی و با قطعات سختافزاری مخصوص است که کمترین کارآیی آن ذخیرهسازی، اشتراکگذاری و بازیابی اطلاعات، دیتا یا فایلهای مختلف با چندین شبکه یا کاربر است. در حالیکه کامیپوتر صرفاً برای برآورده نیازهای شخصی یک فرد بهمنظور وبگردی، طراحی، سرگرمی، فیلم دیدن، حسابداری و … مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین بزرگترین تفاوت این دو سیستم در قطعات سختافزاری بهویژه CPU، حافظه رم و کارت شبکه است. (برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به مقالهی سرور چیست؟ انواع server و کاربرد آن! مراجعه کنید.)
بهترین راهنمای خرید رم سرور HP
همانطور که گفتیم یکی از قطعات سختافزاری متفاوت در کامپیوتر با سرور حافظه رم است که انتخاب رم مانند انتخاب هر قطعه ی دیگری ارتباط مستقیمی با نیاز و مدل سرور شما دارد، برای مثال اگر قصد خرید سرور hp g9 را درارید باید در ابتدا رم های سازگار را انتخاب نمایید. رمهایی که در سرور مورد استفاده قرار میگیرند عمدتاً مجهز به قابلیت ECC هستند، این قابلیت که خطایابی خودکار نیز نامیده میشود میتواند هرگونه خطا در نوشتن و خواندن را بهطور اتوماتیک برطرف کند، اما هیچکدام از حافظههای رم بهکار رفته در کامپیوتر این قابلیت را ندارند. (برای اطلاع دربارهی تفاوتهای حافظه رم معمولی با سرور مقالهی بهترین راهنمایی خرید رم سرور HP مطالعه کنید.)
راهنمای خرید هارد سرور HP
سرورها بهدلیل کارآیی گسترده و همچنین حجیمی دارند، برای ذخیره و بازیابی اطلاعات نیاز به هاردهایی با سرعت و پایداری بالا دارند. همچنین در هارد سرور حافظه پنهان نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در یک هارد کامپیوتر حداکثر حافظه پنهان یا کَش 64 مگابایت است اما در هارد سرور گاهی تا بالاتر از 228 مگابایت نیز وجود دارد. (برای درک بیشتر تفاوت هارد سرور با هارد معمولی به مقالهی راهنمای خرید هارد سرور HP مراجعه کنید.)
بهترین راهنمای خرید سرور HP
پیکربندی سرورها بسیار قدرتمند است زیرا علاوه بر اینکه باید ساعتهای متمادی (گاهی بیشتر از 24 ساعته یا یک هفته) روشن باشند، باید بتوانند حجم کاری سنگین را نیز بهطور همزمان انجام دهند. بنابراین خرید قطعات سرور برخلاف قطعات کامپیوتر نیاز به دانش و تبحر کافی دارد که اگر با آگاهی انجام نشود، علاوه بر از دست دادن هزینهی اولیه، کارآیی موردنیاز را هم به دست نخواهید آورد.برای مثال اگر شما قصد خرید سرور g10 را دارید باید قطعت مناسب به آن سرور را خریداری کنید. (برای خرید سرور HP و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به مطلب بهترین راهنمای خرید سرور HP مراجعه کنید.)
CPU چیست؟
هر فرآیندی که در سرور اتفاق میافتد یک وظیفه برای سیستم تعریف میشود. این وظایف در فرآیندهای مختلف تجزیه میشود و میتواند بسیار ساده تا پیچیدگی زیادی داشته باشد که سرعت انجام آنها نیز متفاوت است. برا این سال CPU برای اجرای فرآیند به زمان نیاز دارد.
بهعبارت دیگر CPU که مخفف Central Processing Unit و به معنای واحد پردازش مرکزی است، برای اجرای فرآیندهای مختلف و تمام دادههای ورودی و خروجی در سرور مانند یک تقویتکننده (رله) عمل میکند.عملکرد CPU سرور از زمان راهاندازی سیستم تا خاموش شدن آن در سه حالت بیکاری (Idle)، مشغول (Busy) و انتظار I/O است.
بیکار یا Idle
حالت بیکار یا Idle همانطور که از نامش پیدا است، پردازنده هیچ کاری انجام نمیدهد و منتظر است تا وظیفهای به آن محول شود. البته اگر سیستم یا سرور شما فقط یک پردازنده دارد، بسیار بعید است که سی پی یو را در حالت بیکار ببینید! زیرا اگر هیچ برنامهای را اجرا نکنید و هیچ کاری نداشته باشید، CPU برای اجرای وظایف سیستم عامل، در حالت فعالیت است. اما اگر سیستم شما چندین پردازنده دارد، احتمال اینکه یکی از آنها بیکار باشد، زیاد است. آنهم بدینعلت که یک یا چند پردازنده دیگر در حال انجام وظیفه هستند و بقیه کاری برای انجام دادن ندارند.
مشغول یا Busy
نقطهی مقابل حالت بیکار، حالت مشغول است، یعنی زمانی که CPU در حالت اجرای یک فرآیند است. یک پردازنده برای انجام وظایف چندین مرحله را باید انجام دهد. در واقع زمانیکه یک دستور صادر میشود، سی پی یو، چهار وظیفه را براساس آن دستور برعهده دارد، که عبارتند از:
– Fetch یا واکشی؛ زمانیکه فرآیند اجرای یک وظیفه صادر میشود، سی پی یو این دستورالعمل را دریافت میکند و بررسی میکند تا بفهمد که باید چه کاری انجام دهد! اگر چندین دستورالعمل همزمان صادر شود، CPU آن را در حافظه ذخیره میکند تا بهترتیب واکشی مکانیابی و بار کردن آنها را انجام دهد.
– Decode یا رمزگشایی؛ این امکان وجود دارد که دستورالعملهای سی پی یو در فرمتهای مختلف مانند یک برنامه برای آن ارسال شود. بهعنوان مثال برنامهای به زبان جاوا، C یا پایتون نوشته شده است، پردازنده نمیتواند مستقیماً این زبانهای برنامهنویسی را درک کند، بنابراین باید ابتدا آن را رمزگشایی کند تا بتواند بفهمد که چه باید کرد؟!
– Execute یا اجرا کردن؛ در این زمان CPU در حال اجرا کردن برنامه یا دستورالعمل است.
– Storage یا ذخیرهسازی؛ هنگامی که پردازنده کار را کامل میکند باید در مورد مسئولیت خود بازخورد ارائه دهد. در نتیجه اطلاعات پس از اجرای کار در حافظه ذخیره میشود.
عملیات I/O
این حالتی است که CPUبهطور کامل بیکار نیست اما مشغول هم نیست. در طول اجرای یک فرآیند، سی پی یو ممکن است مجور شود مقداری داده را به یک جزء یا فرآیند دیگر خروجی دهد. یا ممکن است سی پی در انتظار دریافت اطلاعات از فرآیندهای سیستم یا مولفه دیگری باشد. در نتیجه در این حالت CPU منتظر است تا عملیات I/O کامل شود تا بتواند اجرای وظیفه خود را از سر بگیرد.
اجزای تشکیلدهنده CPU سرور
در هنگام خرید CPU سرور با اصطلاحاتی روبهرو میشود که در واقع مولفههای اصلی سی پی یو یا اجزای تشکیلدهنده آن هستند که نقش مهمی در کارآیی و سرعت سیستم دارند.
1. فرکانس یا Base Frequency؛
فرکانس پایه یا سرعت کلاک که با واحد گیگاهرتز (GHz) مشخص میشود به سرعت باز و بسته شدن ترانزیستورهای پردازنده و تعداد سیکلهایی که CPU در هر ثانیه انجام میدهد، اشاره دارد. هرچقدر عدد فرکانس پایه بیشتر باشد، سرعت پردازنده بیشتر است.
2. سرعت توربور یا Turbo Frequency؛
؛ این تکنولوژی در پردازندههایی که مجهز به فناوری Intel® Turbo Boost است، باعث میشود زمانیکه برنامه یا فایل سنگین در حال اجرا است، فرکانس پردازنده را تا 75 درصد افزایش میدهد که این سرعت نیز با واحد گیگاهرتز (GHz) مشخص میشود.
3. هسته یا Core؛
هستهها در پردازندهها بار عملیاتی را برعهده دارند، عمدتاً تعداد هسته عملیاتی از 4 تا شروع و تا 32 هسته وجود دارد. با ارسال یک دستور هر هسته وظیفه انجام وظیفهی خود را برعهده دارد.
4. هسته مجازی یا Thread؛
هسته مجازی به تعداد پردازشهایی که چیپ پردازنده در لحظه انجام میدهد، اشاره دارد. هر چقدر تعداد هسته مجازی بیشتر باشد، دستورهای همزمان با سرعت و کارآیی بهتر انجام میشود.
5. توان مصرفی یا TDP
حافظه پنهان یا کَش نقش واسطه بین دستورالعملها، سی پی یو و رم را برعهده دارد و با واحد مگابایت مشخص میشود. میزان حافظه پنهان در افزایش سرعت عملکرد CPU سرور تأثیر دارد.
انواع CPU
کمپانی اینتل یکی از معروفترین تولیدکنندگان پردازنده است، که سری ایتانیوم و زئون آن مخصوص سرورها طراحی و به بازار عرضه شده است. آخرین نسل از پردازندههای اینتل که جدیدترین آنها نیز است، خانواده زئون Xeon نام دارد و در چهار مدل با ویژگیهای متفاوت طراحی شده و عبارتند از:
– گلد با قابلیت نصب همزمان 4 عدد پردازنده و پشتیبانی از حداکثر 5/1 ترابایت حافظه رم
– سیلور با قابلیت نصب همزمان 2 عدد پردازنده و پشتبانی از حداکثر 768 گیگابایت حافظه رم
– برنز با قابلیت نصب همزمان 2 عدد پردازنده و پشتبانی از حداکثر 768 گیگابایت حافظه رم
– پلاتینیوم با قابلیت نصب همزمان 8 عدد پردازنده و پشتیبانی از حداکثر 5/1 ترابایت حافظه رم
همچنین این چهار مدل پردازنده اینتل زئون از حداکثر سرعت رم متفاوت پشتیبانی میکنند که در گلد برابر با 2666 MT/S، در مدل سیلور 2400 MT/S، در مدل برنز 2133 MT/S و در حالت پلاتینیوم برابر با 2666 MT/S است.
نکات مهم در خرید سی پی یو زئون
برای خرید cpu xeon که مغز سرور است باید فاکتورهای مهمی را در نظر بگیرید. قدم اول این است که مشخص کنید سی پی یو را برای چه هدفی قصد دارید خریداری کنید؟ توجه داشته باشید که خرید گرانترین پردازنده سرور بهمعنای بهترین نیست، بلکه باید با توجه به نوع فعالیتتان مانند گیمینگ، کارهای مولتی مدیا، ورک استیشن و… CPU سرور را خریداری کنید.
قدم بعدی در خرید CPU سرور مشخص کردند نیازتان است یعنی به سرعت بیشتر نیاز دارید یا تعداد هسته بالاتر! سرعت فرکانس بالا یعنی پاسخدهی سریعتر و زمان لود کمتر و در نتیجه باید حافظه رم و هارد مناسب را نیز تهیه کنید. اما اگر کارهای ویدئویی با رزولوشن بالا انجام میدهید و کلاً بیشتر فعالیتهایتان مبتی بر Multitasking باید تعداد هسته بیشتر را در نظر بگیرید.
قدم بعدی و مهمترین مشخص کردن بودجهتان است. توجه داشته باشید که شما نمیتوانید یک CPU قدرتمند بخرید در حالی که گرافیک پایین و رم نامناسب دارید. بههمین خاطر بودجهی که در نظر گرفتهاید را باید بین فاکتورهای مهم در سیستم مانند هارد، رم، گرافیک و منبع تغذیه پخش کنید.
همچنین سرور انتخابی شما نیز در انتخاب cpu اهمیت دارد،برای مثال اگر خرید سرور g8 گزینه ی شما میباید باید سازگاری پردازنده ی موردنظر را با سرور بررسی کنید.
قیمت سی پی یو زئون
قیمت cpu xeon به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. مهمترین آن مشخص کردن نوع فعالیتتان است. بهعنوان مثال اگر برایتان تعداد هسته بیشتر مهم است و قصد دارید از سیستم برای انجام کارهای گرافیکی سنگین استفاده کنید، باید هزینهی بین بین ۲۵۰ تا ۳۵۰ دلار در نظر بگیرید.
بهدلیل نوسانات بازار ارزی درج قیمت دقیق پردازنده سرور امکانپذیر نیست. اگر قصد خرید CPU سرور را دارید میتوانید با مشاورین ما تماس بگیرید تا در این زمینه راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
راهنمای خرید CPU سرور براساس مدلهای پیشنهادی
یکی دیگر از نکاتی که برای خرید CPU سرور باید در نظر بگیرید، خواندن مشخصات فنی پردازنده است. با خواندن این مشخصات سرعت فرکانس، تعداد هسته عملیاتی و مجازی، توان مصرفی ودیگر نکات کاربردی را میتوانید ارزیابی کنید. بههمین خاطر در ادامه چندین مدل پرطرفدار CPU XEON را برای آشنایی با مشخصات فنی مهم آوردهایم.
نسل سوم پردازندههای مقیاسپذیر اینتل زئون، CPUهای گلد است که عملکرد آن بسیار بهبود یافته و دارای 4 سوکت است. پردازنده 6134 گلد در نیمه سوم سال 2017 تولید شده و از فناوریهای پیشرفته مانند Virtualization Technology، 64 بیتی، Hyper-Threading Technology و… برخوردار است که برای سرورهای شبکه، ابری و حجم کاری سنگین، انتخاب مناسبی خواهد بود.
مشخصات فنی Intel® Xeon® Scalable Processors 6134
حافظه پنهان یا کَش: 24.75 MB
تعداد هسته عملیاتی: 8
تعداد هسته مجازی: 16
فرکانس پایه: 3.20 گیگاهرتز
فرکانس توربو: 3.70 گیگاهرتز
حافظه رم و سرعت: DDR4-2666
حداکثر سرعت حافظه: 2666 MHz
توان مصرفی یا TDP: 130 وات
CPU سرور مدل 6248R از نسل دوم پردازندههای Intel Xeon Scalable است که در سه ماهه اول سال 2020 تولید شده و طبق بررسیهای مختلف بهطور متوسط 1.36 برابر عملکرد بالاتری نسبت به پردازندههای نسل اول اینتل زئون دارد. این پردازنده زمانیکه با جدیدترین فناوری اینتل، هارد SSD و اترنت ترکیب میشود، کارآیی بینظیری را در اختیار کاربران قرار میدهد.
مشخصات فنی Intel® Xeon® Gold 6248R Processor
حافظه پنهان یا کَش: 35.75 MB
تعداد هسته عملیاتی: 24
تعداد هسته مجازی: 48
فرکانس پایه: 3.00 گیگاهرتز
فرکانس توربو: 4.00 گیگاهرتز
حافظه رم و سرعت: DDR4-2933
حداکثر سرعت حافظه: 2933 MHz
توان مصرفی یا TDP: 205 وات
یکی دیگر از پردازندههای نسل دوم پردازندههای Intel Xeon Scalable مدل Silver 4210 است که در سه ماهه دوم سال 2019 به بازار عرضه شده است. این CPU سرور فقط با نسل 10 اچ پی سازگاری دارد و برخلاف نسل قبل خود ظاهر آن مستطیلی شکل و دارای ابعاد 76.0mm x 56.5mm است و روی واحدهای AVX-512 FMA و نیز دو لینک UPI کار میکند.
مشخصات فنی Intel® Xeon® Silver 4210 Processor
حافظه پنهان یا کَش: 13.75 MB
تعداد هسته عملیاتی: 10
تعداد هسته مجازی: 20
فرکانس پایه: 2.20 گیگاهرتز
فرکانس توربو: 3.20 گیگاهرتز
حافظه رم و سرعت: DDR4-2400
حداکثر سرعت حافظه: 2400 MHz
سی پی یو 4210R نیز از نسل دوم اینتل زئون سری Scalable است. این پردازنده در نیمه اول سال 2020 تولید شده، که مخصوص نسل 10 سرور پرولیانت است و با دیگر نسلهای این سرور سازگاری ندارد. این پردازنده بهمنظور استخراج ارز چیا، بسیار طرفدار دارد و همچنین برای عملکردهای مجازی سازی و محاسبات پیچیده بسیار مناسب است.
مشخصات فنی Intel® Xeon® Silver 4210R Processor
حافظه پنهان یا کَش: 13.75 MB
تعداد هسته عملیاتی: 10
تعداد هسته مجازی: 20
فرکانس پایه: 2.40 گیگاهرتز
فرکانس توربو: 3.20 گیگاهرتز
حافظه رم و سرعت: DDR4-2400
حداکثر سرعت حافظه: 2400 MHz
توان مصرفی یا TDP: 100 وات
CPU سرور 4214 متعلق به نسل دوم زئون رده سیلور و از دسته پردازندههای مقیاسپذیر است که در سه ماهه دوم سال 2019 تولید شده است. این سی پی یو که جزوء محصولات میانرده اینتل است عمدتاً برای انجام پردازشهای سنگین و تجاری مورد استفاده قرار میگیرد.
مشخصات فنی Intel® Xeon® Silver 4214 Processor
حافظه پنهان یا کَش: 16.5 MB
تعداد هسته عملیاتی: 12
تعداد هسته مجازی: 24
فرکانس پایه: 2.20 گیگاهرتز
فرکانس توربو: 3.20 گیگاهرتز
حافظه رم و سرعت: DDR4-2400
حداکثر سرعت حافظه: 2400 MHz
توان مصرفی یا TDP: 85 وات
CPU سرور 5122 یکی از پرطرفدارترین پردازندههای نسل اول اینتل زئون مدل گلد است که در سه ماهه سوم سال 2017 به بازار عرضه شد. این محصول خانواده اینتل یکی از پرکاربردترین سی پی یو ها در جهان است که با نسل 10 پرولیانت سازگاری دارد.
مشخصات فنی Intel® Xeon® Gold-5122 Processor
حافظه پنهان یا کَش: 16.5 MB
تعداد هسته عملیاتی: 4
تعداد هسته مجازی: 8
فرکانس پایه: 3.60 گیگاهرتز
فرکانس توربو: 3.70 گیگاهرتز
حافظه رم و سرعت: DDR4-2666
حداکثر سرعت حافظه: 2666 MHz
توان مصرفی یا TDP: 105 وات
سی پی یو سرور مدل 6126 متعلق به نسل اول Intel Xeon Gold Scalable و یکی از پرطرفدارترین پردازندهها است که با نسل G9 پرولیانت سازگاری دارد. این پردازنده که در سه ماهه سوم سال 2017 به بازار عرضه شده است که با توجه به تکنولوژیهای مختلفی که دارد مانندrusted Execution Technology ، vPro Technology ،Intel VT-x ، Intel VT-d ،Extended Page Tables و… از قیمت مناسبی برخوردار است.
مشخصات فنی Intel® Xeon® Gold-6126 Processor
حافظه پنهان یا کَش: 19.25 MB
تعداد هسته عملیاتی: 12
تعداد هسته مجازی: 24
فرکانس پایه: 2.60 گیگاهرتز
فرکانس توربو: 3.70 گیگاهرتز
حافظه رم و سرعت: DDR4-2666
حداکثر سرعت حافظه: 2666 MHz
توان مصرفی یا TDP: 125 وات
CPU سرور 6130 یکی از معروفترین پردازندههای خانواده سرشناس اینتل زئون مدل گلد است که در سه ماهه سوم سال 2017 به بازار عرضه شده است. این سی پی یو با سرورهای نسل 10 و 10 پلاس اچ پی سازگاری دارد و برای استخراج ارز چیا نیز مناسب است.
مشخصات فنی Intel® Xeon® Gold-6130 Processor
حافظه پنهان یا کَش: 22 MB
تعداد هسته عملیاتی: 16
تعداد هسته مجازی: 32
فرکانس پایه: 2.10 گیگاهرتز
فرکانس توربو: 3.70 گیگاهرتز
حافظه رم و سرعت: DDR4-2666
حداکثر سرعت حافظه: 2666 MHz
توان مصرفی یا TDP: 125 وات
تفاوت سی پی یو intel xeon با Intel Core
این دو مدل از پردازنده ها از محبوب ترین پردازنده های اینتل در میان خریداران cpu میباشد.
سی پی یو intel xeon که بیشتر یک cpu سرور میباشد به دلیل کارایی بالا بیشتر برای سرور ها و سیستم های گیمینگ به کار میرود.
در مورد تفاوت ساختاری این دو مدل پردازنده مقاله ها جامعی وجود دارد اما در نگاه کلی باید گفت قیمت سی پی یو xeon در بیشتر مواقع از Core بیشتر است و این قیمت سی پی یو زئون ناشی از عملکرد بینظیر آن میباشد
توان حرارتی پردازنده یا همان TDP مخفف Thermal Design Power میباشد و در ساده ترین تعریف TDP در CPU ، به توان حرارتی سی پی یو یا توان طراحی حرارتی که سیپییو، در بیشترین میزان بار کاری و سرعت خود تولید میکند، اشاره دارد.
درست است که این مطلب راهنمای خرید cpu سرور میباشد،اما لازم است برای درک بهتر عملکرد پردازنده ها با تمامی مدل های آنها آشنا شوید،به همین دلیل ما در مقاله ای دیگر به طور کامل به بررسی این موضوع پرداخته ایم.
حافظه کش CPU یا CPU Cache، نوعی حافظه پنهان است که در داخل پردازنده (CPU) قرار دارد و برای افزایش سرعت و کارایی سیستم، استفاده میشود. حافظه کش CPU به عنوان یک حافظه سریع و دسترسی آسان، دادههای مورد نیاز برنامههای در حال اجرا را نگهداری میکند تا در صورت نیاز به آنها، پردازنده به سرعت به آنها دسترسی پیدا کند.